W hisky I nformatie C entrum N ederland
ROBIN
Het
Robin is schrijver, uitgever, fotograaf en cursusleider met een meer dan gemiddelde interesse in het product whisky, en Schotse maltwhisky in het bijzonder.
Zijn interesse ontstond echter via een omweg. Tijdens zijn horeca opleiding (SVH) raakte hij gefascineerd door wijn en gaf hieraan uiting door wijnboeken te kopen, het wijncertificaat van de SVH te behalen en onder meer bezoeken te brengen aan het Bordeaux gebied in Frankrijk en diverse gebieden in Spanje en Portugal. De fascinatie werd doorgezet door de wijnacademie, de hoogste opleiding in Nederland op het gebied van wijn, te gaan volgen en hier in 1989 als vinoloog af te studeren. Door verandering van werkgever werd zijn horizon verbreed en ging hij zich verdiepen in het bier. Er werden weer boeken gekocht, het SVH biercertificaat werd gehaald en er werd weer een uitvoerig reisverslag geschreven, ditmaal over zijn rondreis langs alle Nederlandse en Belgische Trappistenkloosters (ook de kloosters die geen bier brouwden, maar wel andere ambachtelijke producten maakten).
Whisky
Toen hij zich in het café eens liet ontvallen dat hij whisky niet lekker vond, werd hem door zijn metgezel op die avond snel duidelijk gemaakt hoe onterecht dit was. Hij kreeg drie "single malts" te proeven, en een nieuwe interesse was geboren.
Na diverse boeken en een reis naar Schotland (met bezoek aan een aantal distilleerderijen) rees het plan om een boek te gaan schrijven over alle single maltwhisky producerende distilleerderijen in Schotland. Om daarvoor een goede basis te leggen, werd eerst de liquoristenopleiding gevolgd, zodat hij in 1995 afstudeerde als liquorist aan de wijnacademie.
Schotland
Het jaar daarop werd begonnen met de vele reizen naar Schotland, want de meer dan 100 distilleerderijen waren onmogelijk in één keer te bezoeken. Omdat het ditmaal de bedoeling was het boek daadwerkelijk uit te geven, werd de zaak ook professioneler aangepakt. Een computer werd aangeschaft, een standaard vragenlijst werd opgesteld en van elke distilleerderij werden zowel foto's als dia's genomen.
Al met al duurde het ruim drie jaar voor het boek af begon te raken. In de tussentijd werd hem, na enkele ontmoetingen met Michael Jackson (The Malt Whisky Companion, The Beer Hunter) gevraagd voor het Engelstalige glossy "Whisky Magazine" te schrijven. Ervaring met publicatie had hij intussen al opgedaan bij het schrijven voor het Nederlandse magazine "De Kiln", verenigingsblad van de Usquebaugh Society. Tegenwoordig verschijnen de meeste artikelen van zijn hand in het Nederlandstalige "Whisky Passion".
In november 2001 kwam het boek dan eindelijk officieel uit, onder de titel: "Schotse Malt Whisky; Een rondreis langs de distilleerderijen van Schotland", in een oplage van ruim 4200 exemplaren. Binnen anderhalf jaar was het boek bij de uitgever uitverkocht. Een nieuwe, geactualiseerde uitgave is inmiddels al weer op de markt als "De Gids - Schotse Malt Whisky - Alle distilleerderijen van Schotland".
Na een korte schrijfpauze ontstond het idee om een nieuw boek te gaan schrijven, dat zich ditmaal volledig zou concentreren op het productieproces. Om hiertoe een goed inzicht te krijgen, werd stage gelopen bij vier Schotse distilleerderijen, zodat alle ins en outs van het productieproces goed konden worden bestudeerd.
Door de vele enthousiaste reacties van whiskyliefhebbers die graag meer willen weten over hun favoriete drank is toen echter besloten om het verzamelde materiaal om te vormen tot een cursus. Deze cursus bestaat uit twee korte opleidingen van in totaal vijf avonden, waarin per avond acht tot tien single maltwhisky’s worden geproefd die refereren aan de gebruikte grondstoffen, productiemethodes en smaken.
De inhoud van deze cursus heeft vervolgens weer haar weerslag gevonden in het boek "De Chemie van Schotse maltwhisky", dat in eigen beheer is uitgegeven en dat een van de redenen is voor het oprichten van het Whisky Informatie Centrum Nederland.
In 2010 kwam het boek “Islay Whisky-eiland vol geschiedenis” uit na aanleiding voor de liefde van het Schotse eiland Islay.